Ja, CD&V Oost-Vlaanderen kiest voluit voor de provincie.  Omdat we voorstander zijn van een democratisch verkozen bestuur.  Een bestuur dat een meerwaarde biedt in het dagelijkse leven van elke Oost-Vlaming en als partner van onze gemeenten een belangrijke rol te spelen heeft.

Hoe het provinciale beleid een invloed heeft op het dagelijkse leven van de Oost-Vlamingen lees je in de onderstaande getuigenissen.

KLIMAAT/DUURZAAMHEID!

RAADSLID PHAEDRA VAN KEYMOLEN EN LEEN FAMAEY

Een klimaatgezonde provincie belangt ons allemaal aan. En ieder van ons kan een bijdrage leveren! De provincie ondersteunt niet alleen de gemeentelijke klimaatplannen, medewerkers van de milieuadvieswinkel komen ook graag bij je langs met gratis advies! “Via bouwwijs.be hebben we ons ingeschreven voor renovatieadvies aan huis. Kort daarna kwam een adviseur langs die samen met ons in kaart bracht welke renovatiewerken we kunnen uitvoeren. Nu werken we aan een stappenplan, gebaseerd op objectief advies, wat zich momenteel vertaalt in een mooie, maar vooral ook duurzame renovatie!”

Meer info: www.bouwwijs.be

GROEPSAANKOPEN ROND ENERGIE & DUURZAAMHEID

JAN COOLS

Met steun van de provincie kunnen burgers en bedrijven op een zorgeloze manier groene elektriciteit, zonnepanelen en isolatiemateriaal in groep aankopen. “Ik heb enkel moeten aangeven dat ik zonnepanelen wou kopen, voor de rest doet het provinciebestuur alles. Een groepsaankoop is prijsvoordelig en zonder zorgen. Het terugverdieneffect van de zonnepanelen zie je meteen op je energiefactuur.”

LANDBOUW

RAADSLID HILDE DE SUTTER EN PIETER TAELMAN 

Met onze boerderijklassen leren we de bezoekers alles over landbouw en voeding. “Wat de provincie actief promoot, brengen wij in praktijk. Het korte-keten-principe en de fair-trade! Landbouw en voeding zijn waardevol, maar we beseffen dat niet altijd. We vinden alles normaal, maar tegelijk onderschatten we het belang van landbouw en de mogelijkheden die het ons biedt! Dat inzicht, gekoppeld aan onze eigen korte-keten-productie is voor vele bezoekers een echte ontdekking!”

ONDERWIJS & AVONTUURLIJKE NATUURSPEELPLAATSEN

RUDY VAN QUEKELBERGHE

“Oorspronkelijk was dit een oude speelplaats met al even oude gebouwen rond. Het was tijd voor vernieuwing, want een gezonde leer- en leefomgeving voor kinderen is belangrijk. Samen met het gemeentebestuur en de provincie bouwden wij kindvriendelijke, groene en avontuurlijke speelplaatsen, zodat kinderen ruimte en zin krijgen om te spelen en te ontspannen. Je merkt veel meer rust bij de kinderen want de speelplaatsen zijn meer uitnodigend én gezelliger. De kinderen voelen zich echt opgenomen in de natuur.”

MOBILITEIT

KATHLEEN PLASSCHAERT EN RAADSLID NICOLE VAN DUYSE

“Met Koning Fiets komt mobiliteit echt in beweging! We kunnen makkelijk met de fiets naar het werk en de Oost-Vlaamse regio’s zijn via de fietsroutes letterlijk met elkaar verbonden zodat we de hele provincie makkelijk met de fiets kunnen ontdekken. Laat ons dus voortaan goed nadenken over mobiliteit: eerst stappen, dan trappen en pas dan het openbaar vervoer of de wagen. Koning Fiets heeft in onze provincie in ieder geval nu reeds alle troeven in de hand!”

PARTNERSCHAP GEMEENTE EN PROVINCIE

BURGEMEESTER DIRK DE MAESENEER

“Door onze krachten te bundelen met de provincie hebben we als gemeente al tal van projecten kunnen verwezenlijken. In het verleden hadden we hier bijvoorbeeld wateroverlast. Met hulp van de provincie bouwen we pompstations aan de Schelde. Meteen de oplossing voor ons wateroverlastprobleem!
Verder werken we ook samen rond de fietspaden,fietssnelwegen en trage wegen die de gemeenten met elkaar verbinden. En op administratief vlak bieden we als gemeente en provincie samen efficiënte, betrouwbare en kwaliteitsvolle dienstverlening aan.”

ONDERNEMEN EN PROVINCIE!

ONDERNEMER ROBRECHT DE KONINCK EN RAADSLID LEENTJE GRILLAERT

Ruimte om te ondernemen is cruciaal voor Oost-Vlaanderen, want een sterke economische regio trekt startende en creatieve ondernemers aan. De provincie wil ondernemers inspireren en stimuleren, handelskernen versterken, bedrijventerreinen ontwikkelen, op zoek gaan naar buitenlandse investeerders en streekproducten promoten. “Het initiatief Lekker Oost-Vlaams is voor een ondernemer die streekproducten maakt een echte meerwaarde. Als ambassadeur worden onze producten via Lekker Oost-Vlaams gepromoot, wat ons als streekproductenwinkel intussen ook nieuwe klanten opleverde!”

Meer info: www.lekkeroostvlaams.be

SIERTEELT

BRUNO GOBIN

Ondernemers krijgen de kans om zich toekomstgericht verder te ontwikkelen en op lokaal niveau voedsel en producten te produceren. “Het milieu wint erbij dat wij als provinciale proefcentra samen met de sierteelt- en groentesector al jaren onderzoek doen naar duurzame teelwijzen. Er is nu veel minder gebruik van gewasbescherming en bemesting. Wij bieden concrete oplossingen op vraag van telers en ondernemers en helpen mee bouwen aan een goede verstandhouding tussen natuur en burger.”

BELEVEN IN HET GROEN

MARC DE VRIENDT EN WILLY HILLEWAERE

Via wandel- en fietsknooppunten is het een echt avontuur om de toeristische troeven van Oost-Vlaanderen te ontdekken. Verschillende recreatiedomeinen vormen een oase van groen om te ontspannen of te sporten. “Het is zalig om gezellig even te gaan wandelen of te fietsen in een Oost-Vlaams provinciaal domein. De provincie voorziet zelfs eigen fietsverhuur!”

ONDERWIJS!

GEDEPUTEERDE EDDY COUCKUYT EN DIRECTEUR MARLEEN VERDONCK

“Het provinciaal onderwijs is meer dan ooit afgestemd op de knelpuntberoepen die in het brede onderwijslandschap vaak ontbreken. Met het provinciaal onderwijs slaagden we erin om in een aantal regio’s de nood aan gespecialiseerde medewerkers in elektriciteit, hout en mechanica in te vullen. Tegelijk pleiten we binnen het provinciaal onderwijs ook voor de volledige doorvoering van de maximumfactuur, en dus niet enkel voor de eerste graad! Onderwijs moet voor iedereen betaalbaar blijven, zodat iedereen kansen krijgt, begeleid kan worden en klaar is voor de arbeidsmarkt.”

BELEVEN!

RAADSLID HENK HEYERICK EN SUMA LAMBERT & FAMILIE

“Wij vinden het heerlijk om samen met vrienden op stap te gaan in het provinciaal domein. We kunnen er ons gratis amuseren en er is altijd wel wat te beleven. En weten we niet wat te doen, dan checken we het vrijetijdsaanbod in onze regio via het Rap-op-Stap-kantoor in onze buurt of op www.uitinvlaanderen.be. Want dankzij de provincie weten we altijd wat te doen!”

Meer info: www.uitinvlaanderen.be

PARTNER VAN GEMEENTEN!

RAADSLID KATHLEEN HUTSEBAUT EN RAADSLID JOOP VERZELE

“De wateroverlast hebben we dankzij de provincie onder controle gekregen. De provincie heeft gezorgd voor een waterspaarbekken. Als kleine gemeente is het onmogelijk om dit financieel voor elkaar te krijgen, maar door met de provincie de krachten te bundelen kunnen we binnen onze gemeente ook echt spreken over waterbeheersing. En dan hebben we het nog niet over de andere voordelen die een samenwerking tussen onze gemeente en provincie met zich mee brengt, zoals de gesubsidieerde fietspaden of de ondersteuning in ons ICT-beleid.”

WONEN /RUIMTE!

RAADSLID FILIP LIEBAUT EN INITIATIEFNEEMSTER “VILLA VIEF” ANNE-MARIE VERMEULEN

De provincie maakt wonen voor iedereen mogelijk. Investeren in nieuwe woonvormen is dan ook noodzakelijk. “Mijn man en ik zitten al heel lang met de vraag hoe we op lange termijn het best voor onze dochter kunnen zorgen. Co-housing kan een antwoord zijn. De provincie subsidieert ons kleinschalig woonproject in gezinsverband waar kinderen met een beperking terecht kunnen. Je houdt als ouder de regie in de handen, maar alles start wel vanuit een broodnodige solidariteit. Het feit dat de provincie ons initiatief steunt, neemt heel wat onzekerheid weg.”